לעזור לנפש שלנו לעזור לנו
קוראות וקוראים יקרים,
התקופה הנוכחית, של אחרי התפרצות הקורונה, מאופיינת באי-ודאויות רבות. אי-ודאות לגבי השגרה של כל יום ומה שיקרה בזמן הקרוב, שמתווספת לשינויים הרבים שנוצרו בעקבות התקופה ובהקשר שלה.
חלקנו איבדנו מקום עבודה, רבים מאיתנו עברו לעבוד מהבית, אנו עוטים מסכות במרחב הציבורי, וכל יום נפתחות ונסגרות עוד אפשרויות. למשל, בתי הספר נפתחו, אבל היכן שיש קורונה הם נסגרים. את הרכבת הבטיחו להחזיר לפעולה, וזה נמשך הרבה יותר זמן מהמתוכנן, ומן הסתם, כשתחזור לפעול, היא תעבוד בצורה אחרת.
מידע על שינויים זורם אלינו ללא הרף וכל הזמן עלינו לבדוק מה משמעות הדבר לגבינו וכיצד עלינו לנהל את החיים עכשיו.
במצב נזיל כזה, אין מקום להרבה מההתנהגויות הרגילות שלנו. עלינו לעשות מדי יום הרבה יותר בחירות מבעבר, וההכרח לעשות בחירות לגבי ניהול החיים שלנו היום מביא אנשים רבים לידי חרדה.
נושא החודש – לעזור לנפש שלנו לעזור לנו
איך קשורה החרדה לתקופה הזאת?
החרדה היא דרכו של התת-מודע להגיד לנו שאנחנו חיים באופן שאינו נכון לנו, שלא מחובר לאמת שלנו ושעלול לפגוע בנו. כשהמצב חדש ומשתנה כל הזמן, כשמתחוללים כל כך הרבה שינויים ויש לעשות כל כך הרבה בחירות חדשות, לא תמיד אנו בודקים מספיק את ההתאמה בין הבחירות שלנו ובין האמת שלנו. אז מופיעה החרדה.
החרדה, כשהיא מתחילה להופיע, היא קטנה, לא תמיד אנחנו אפילו מרגישים אותה. וכשלא מקשיבים לחרדה, היא מתפשטת בתוכנו, הולכת וגדלה עד שהיא עוצרת את חיינו ופוגעת אנושות באיכות החיים שלנו.
עם זאת, גם במצב של התקפת חרדה גדולה, יש מה לעשות איתה. כדי שזה יקרה, כדאי שנסכים לאפשרות שלכל מה שקורה בתוכנו יש סיבה שמשרתת אותנו וחשוב שנגלה אותה.
אפשר להשתחרר מהתקפת חרדה כשלומדים להקשיב לה וכיצד לשחרר את הסיבה שהביאה אותה אל חיינו.
כשאנחנו חשים חרדה, יש מקום להפעיל את רגש החמלה. החמלה מאפשרת לנו לקבל את העובדה שגם אם בחרנו לפעול באופן לא מדויק, שאינו תואם את האמת שלנו, זה מה שידענו לעשות וזה בסדר לבחור עכשיו בדרך אחרת, שתתאים לנו יותר. לפעמים, דווקא הבחירות שאינן נכונות לנו מלמדות אותנו היכן מצויה האמת שלנו. החמלה מאפשרת לנו לקבל את מי שהיינו ואת מי שאנחנו עכשיו ולהתקדם לכיוון של חיים לפי האמת שלנו עם פחות חרדה.
הכנסת אהבה לחיים היא עוד דרך שמרככת את האופן שבו אנו חווים את החיים שלנו ומאפשרת לנו לחזק את עצמנו ולייצר לנו חיים קצת שונים, שיותר מתאימים לנו.
לאחרונה פיתחתי כמה דרכים שמאפשרות לשפר את איכות החיים שלנו ואת יחסינו עם הנפש, שאחראית, בין היתר, על הרגשות ועל הריפוי שלנו:
שחרור חרדה
- הסדנה "לשחרר את החרדה מחיינו", שתתחיל ב-12.7.20, בנויה עבור אנשים שחווים חרדה ואלו שמלווים אותם, כולל מטפלים ובני משפחה. בסדנה נכיר את החרדה ונלמד כיצד לזהות אותה וכיצד ניתן לשחרר אותה ולקצר את משך הזמן שהיא נוכחת בחיינו.
- הסבר על החרדה והשחרור ממנה "להשתחרר מחרדה".
- הרצאה באתר "מיהי החרדה ומה אפשר לעשות איתה".
- ראו עוד על חרדה גם בסעיף "שאלות ותשובות" בהמשך.
חמלה
- הסדנה "שיח על חמלה והתפתחות", שתתחיל ב-16.8.20, מיועדת למי שרוצה להגביר את היכולת שלו להגיב בחמלה למה שקורה לו בחיים. בסדנה נכיר את החמלה ונתרגל איך מכניסים אותה לתחומים שונים של החיים שלנו, כך שנוכל להיעזר בה ביום-יום ולהשתמש בה גם עבור ההתפתחות שלנו.
- הרצאה באתר "הכל עם חמלה".
אהבה
המאמר "להכניס אהבה לחיים" נכתב בעקבות הרצאה שקיימתי בנושא והוא נמצא בהמשך המידעון.
ההרצאה הבאה, "איך לעזור לנפש שלנו לעזור לנו", תוכל לקדם אותנו לאיכות חיים יותר טובה, והיא ניתנת במסגרת ההרצאות שאני נותנת בזום בחינם. ההרצאה תתקיים ביום רביעי, 8.7.20, בשעה 21:00. כדי לקבל את הלינק להרצאה יש להירשם לדיוור הרצאות וסדנאות באתר.
הרצאות מתוכננות להמשך:
- "להיות גבר רגיש מאוד" 22.7.20, בשעה 21:00
- "החיבור לחיים ככוח שמאפשר חיים טובים", בשעה 21:00
- "הורות לילדים רגישים מאוד", בשעה 21:00
ניתן למצוא באתר הרצאות קודמות שנתתי וגם את ההרצאה שנתתי "זוגיות כמנוע התפתחות".
הנכם מוזמנים לבחור ולהוסיף לחייכם מהדברים הללו כדי לחזק אתכם וכדי לקדם את איכות החיים שלכם ולעקוב אחר ההרצאות שיתווספו באתר בהמשך.
מאמר חדש – להביא אהבה לחיים
המאמר "להביא אהבה לחיים" חושף את הפנים השונות הנוספות של האהבה המשתתפות בחיינו, ומראה לנו מה כדאי לעשות ולאן אפשר להגיע כשאנו בוחרים להכניס אהבה לכל רגע בחיים.
שאלות ותשובות:
כיצד משתחררים מחרדה?
החרדה היא תופעה נפשית קשה ולא נעימה, ומי שחווה אותה רק רוצה להפסיק אותה. יש אנשים שמנסים לעשות זאת בעזרת תרופות, אשר לפעמים עובדות ולפעמים לא.
השאלה החשובה שיש לשאול היא למה יש חרדה? מה, הגוף שלנו פונה נגדנו? התשובה היא לא. החרדה היא מנגנון של הנפש שלנו, שמופעל כדי לעזור לנו.
כמו שהגוף בוחר לפעמים להעלות את חום הגוף שלנו, כדי לעזור למערכת החיסונית להתגבר על אויביה – ועדיף לעתים להיזהר בנטילת כדורים להורדת חום כדי לא להפריע לו בתפקידו – כך כדאי לגשת לחרדה: לבדוק מה היא באה לעשות בשבילנו, וודאי שלא להשתיק אותה.
אז מהו תפקידה של החרדה?
התפקיד של החרדה הוא להעיר אותנו כשאנו לא קשובים לאמת שלנו, כשאנו חיים באופן שאינו נכון ולא בריא לנו או כשאנו מנותקים מעצמנו. החרדה לעולם לא תשרת את מי שרוצים לנצל אותנו. היא מנסה לאותת לנו כשאנו פועלים באופן שאינו בריא לנו.
אפשר להקשיב לחרדה ולהבין היכן אנו בוגדים בעצמנו. כשנקשיב לה ונדייק את החיים שלנו, החרדה תתייתר ואנו נשתחרר ממנה. כשנשוב לפגוע בעצמנו, החרדה תחזור. אשר על כן אנשים שרוצים לחיות מתוך נאמנות לעצמם, יכולים להיעזר בחרדה כדי לעשות זאת.
אפשר, אם כן, ללמוד לשחרר את החרדה, בין השאר, בעזרת השיטה "אימון מעמקים" וגם בהשתתפות בסדנה "לשחרר את החרדה מחיינו", שבהן נלמד איך לשחרר את עצמנו מחרדה באופן עצמאי.
נוסף על השאלות שכבר עלו, ושניתן למצוא אותן באתר, אני מזמינה אתכם לפנות אליי בכל נושא. את הפניות אפשר להעביר אליי דרך "צור קשר" באתר.
אני מזמינה אתכם לבחור את הדרך שלכם ולתת יד אם באמצעות השתתפות בסדנאות ובהרצאות ואם דרך ההפצה שלהן.
הגיע הזמן שנזוז קדימה ביחד!
איני משתפת פעילות עם ספאם, ולכן לא אעשה שום שימוש לא ראוי בפרטיכם
היופי שבאחדות – הגוונים שבטבע
אחת הדרכים של הטבע ללמד אותנו על שפה ועל ניואנסים שמתחברים ליופי היא השימוש בגוני גוונים של צבעים.
יש ירוק של התחלות של אביב, שזה ירוק חי, עז וצעיר, ויש ירוק של קיץ, שהוא עמוק יותר. כשמסתכלים מרחוק על יער, רואים שהירוק מורכב מהרבה ירוקים שונים. יש צהוב זוהר של חרק מזהיר, צהוב חזק של חרציות וצהוב בהיר של חרדל הבר.
הטבע משתמש בצבעים גם כדי לסמן תקופות. לפרחים רבים, בתחילת הפריחה, יש צבע אחד ובהמשך צבע אחר. האלמון ההודי למשל, שבו כל פרח משתנה בין לבן, ורוד ואדום לפי שלבי הפריחה שלו.
לעלים של כל צמח יש צבע ייחודי, ולפרחים – צבע מיוחד. ואפילו אותו צמח עצמו, בזמנים שונים, משנה את גווניו. זה האופן שבו הטבע מייצר אינסוף צירופים וממלא את עינינו ביופי לאין תכלה.
בינינו, בני האדם, יש כאלה שקשה להם לשאת את השונוּת ואת שלל הגוונים של אנשים אחרים. אם נלמד מהטבע, נוכל לראות את היופי והשפע שיוצרים ההבדלים בינינו ונוכל לקבל את העושר האנושי בקלות וגם ליהנות ממנו.
על אנשים ומקומות – אביב קורן-ביטון
את אביב פגשתי עוד בתקופה שעבדנו יחד בהיי-טק, לפני המון שנים, הלבבות שלנו נקשרו זה בזה ואנחנו מלוות אחת את השנייה לאורך זמן רב. בלי ששמתי לב אביב בחרה גם היא לעשות דרך דומה לזו שלי, היא עזבה את ההיי-טק, למדה לרפא סבל ובחרה לעזור גם לגברים. עם זאת, יש בינינו גם הבדלים, שיותר מכל, מספרים רבות על אביב. מזמינה אתכם להכיר את אביב:
חלום הגירושים שלי – עוד בילדותי חלמתי על היום שבו אמא ואבא יתגרשו. דמיינתי אותי גרה עם אבא ונמלטת לי אל אי של שקט ושלווה, בית שבו אין ויכוחים בין אמא לאבא או בינה לביני. אין דרשנות של מטלות יומיומיות, בית ללא אמא המפירה את שלוותי. אז עוד לא הבנתי כי באותו הזמן רקמתי את חלום גירושיי שלי, וכמו אג'נדה מתוכננת, בניתי לי בבגרותי קשר זוגי מאבנים של סימני שאלה ומחלוקת, טיח של חוסר אמון ודבק חד-פעמי – כזה שיאפשר בקלות את הפירוק והגשמת חלום הגירושים שלי.
בפרק הגירושים שלי ריפדתי את עצמי בחבורת "גרושות מאושרות" והתחלתי במסע ריפוי של הילדה הכואבת שפיעמה בתוכי. ככל שהתקדמתי בתהליך הריפוי, חלחלה אל לבי ערגה לזוגיות שלא ידעתי מעודי – כזו שיש בה שותפות ואהבה ותמיכה בלתי מעורערת זה בזה. מה רבה הייתה הפתעתי כי תמונות של תמיכה כזו עלו דווקא מבית הוריי – הבית שבו אבי נשאר לצדה של אמי עד יומה האחרון גם ברגעים של איבוד השפיות ורגעי עניות ודלות נפש. זכיתי לראות אצלם עדנה של בגרות המלווה ברגעים יפים של הזדקנות נינוחה, שמחה, נכדים ונינים. אמי כבר אינה בין החיים, ולצערי רק שנים אחרי מותה השכלתי להבין כמה חוסן נפשי והכלה למדתי ממנה וכמה צמחתי מתוך המאבק שנאבקתי בה במשך שנים.
פרק גירושים בן 10 שנים הסתיים לו בהבנה עמוקה כי החלק של זוגיות נחוץ לאושרי. הבנתי בגופי ובנפשי כי זה המקום שבו אנו חווים את התיקונים המשמעותיים ביותר, הכאבים הגדולים ביותר ובו בזמן גם את האושר והשלמות העילאיים ביותר. ב"ה נישאתי בשנית ואני זוכה לזוגיות טובה שיש בה אהבה והכלה לצד השיעורים שהיא כוללת.
בתוך המסע הזה שלי, ראיתי הרבה כאב של גברים ונשים אשר איבדו את הבסיס של המשפחה ובמשך שנים חיפשו, חלקם עדיין מחפשים, את הבית, את הזוגיות שתשלים אותם, מזור לאובדן שחוו. הילדים הם אחת הנקודות הכואבות ביותר בסיפורי הגירושים. אחת התמונות שנחרתו בראשי היא זו של האבות הגרושים שבאים מחוץ לעיר כדי להיפגש עם ילדיהם במסגרת הסדרי הראייה – ואין להם מקום לקיים בו את המפגש. הם הסתובבו בקניון, ישבו במסעדה או בבית קפה עם הילד שלהם, בהו בחלונות הראווה וחיכו-העבירו את הזמן בשוטטות ובחיפוש אחר פינה שקטה. התמונה הזו גרמה לי להבין שאני רוצה להקדיש את זמני לתיקון המצב ולעזור לפלח האוכלוסייה של הגרושים. אני פועלת כיום לקדם יוזמה של הקמת של בית לגרוש/ה – בית שבו יהיו חדר אינטימי ומטבחון, שיאפשרו להורים הללו שבאים מחוץ לעיר לשבת עם ילדיהם, להכין שיעורי בית, לשחק איתם ולאכול יחד ארוחת ערב באווירה אינטימית ונעימה.
כיום אני מנחה סדנאות אימון והעצמה לקבוצות של נשים וגברים – סדנאות שמעשירות את הלומדים בכלים פרקטיים לחיים טובים יותר. בסדנאות שלי באים לידי ביטוי ערכים מעולם החשיבה ההכרתית – שיטת ימימה, שיש בה כלים נפלאים, פשוטים ויעילים המביאים לתוצאות טובות ומהירות בכל תחומי החיים.
אחת הסדנאות האהובות עליי היא "גרוש בלי גרוש" – סדנה שפיתחתי כדי לתת מענה לפלח אוכלוסייה שלמרבה הצער לא מקבל מענה מספק במסגרת השירותים החברתיים הקיימים – הגברים הגרושים אשר חוו תהליך כואב של גירושים ונותרו מרוקנים מנכסיהם הפיזיים והנפשיים.
ליצירת קשר:
מייל aviva@avivaz.co.il
טלפון 052-6148750
אני מזמינה אתכם לבחור את הדרך שלכם ולתת יד אם באמצעות השתתפות בסדנאות ובהרצאות ואם דרך ההפצה שלהן.
הגיע הזמן שנזוז קדימה ביחד!
איני משתפת פעילות עם ספאם, ולכן לא אעשה שום שימוש לא ראוי בפרטיכם